Povečaj velikost pisave Zmanjšaj velikost pisave  Natisni stran 
Prva stran / Dogaja se / Alpski vikend

Alpski vikend

2. 2. 2010 | Vršič | Borut Svoljšak

Ta vikend smo v zimski idili uživali na Vršiču.

Več slik

 

Lahko rečemo, da je I. Alpski vikend ta konec tedna na Vršiču uspel. Da je bil vikend res alpski je poskrbelo tudi vreme, saj je že v soboto zjutraj, ko smo se zbirali na Koči na gozdu, nastajala prava zimska idila, do naslednjega dne pa je zapadlo okoli 30 cm novega snega. Oba dneva smo si na snegu dali duška in se predvsem veliko naučili o gorniško alpinistični opremi in varnem gibanju v gorah pozimi.

 

Sobota je bila namenjena praktično teoretičnemu delu. Na začetku smo se razdelili v tri skupine in se odpravili raziskovat področje okrog Vršiča in Prisanka. Ledno plezalna skupina je odšla pod Prisojnik plezat v Desni slap, kjer smo plezali nekje 40 m visoko v ledni vertikali, se učili izdelovati varovališča, uporabljati ledno orodje oz. cepine, ledne vijake, dereze, predvsem pa je veliko udeležencev prvič stalo na konicah derez in cepinov. Turnosmučarska skupina je od Koče na Gozdu odšla proti Vršiču uživat v pravi pršič. Edini problem, ki se je ob vsem pojavljal je bila nevarnost snežnih plazov, ki se je zaradi novozapadlega snega močno povečala. Turni smučarji so se učili uporabljati turno smučarsko opremo, hoditi s smučmi, se učili osnov turne smuke, preizkušali pa so tudi novosti iz področja opreme kot so nove Gecko kože – kože (psi) za turno smuko, ki držijo brez lepila, uporaba pa je zelo preprosta. Pohodniška skupina se je učila uporabljati pohodne dereze, pohodne cepine in ustavljanje s cepinom, pri svojem gibanju pa so uporabljali tudi krplje in ostalo opremo za zimsko pohodništvo in alpinistične ture. Po aktivnostih na terenu smo se pred obilnim sneženjem zatekli v veličastni base camp šotor MHW in si privoščili slastno kosilo na prostem.

 

Popoldansko dogajanje se je preselilo v okolico koče kjer smo preizkušali in se učili o snežnih plazovih, prerezih snežne odeje, lavinskih žolnah, uporabi GPS-sa in podobnih temah. Matjaž iz Promontane nam je predstavil novosti na področju opreme za zimsko pohodniško in ostalo alpinistično opremo. Vrhunec je bil zagotovo samosprožitveni test t.i. Snowpulse-airbag, ki nam lahko v snežnem plazu reši življenje. Sobotno dogajanje se je zaključilo s predavanjem o vzponu na streho Evrope, Elbrus, vodnika Žiga Štera.

 

Nedeljsko dogajanje je bilo podobno sobotnemu, le da je bilo še bolj praktično obarvano. Udeleženci so se razdelili v dve skupini, ki sta se odpravili proti Vršiču in uživali v zimski idili novozapadlega snega. Turni smučarji so izkusili čar pršiča, pohodniška skupina pa čar gazenja do kolen oz. pasu. Skozi oblake je nekajkrat posijalo sonce in tako smo zimski vikend zaključili s soncem, novimi poznanstvi in novim znanjem iz področja gibanja v gorah in opremi.

 

Alpski vikend je torej v polni meri zaživel in glede na pozitivne odzive udeležencev, ga bomo drugo leto zagotovo ponovili.

 

Borut Svoljšak

 

2019_Movement

Rezervacija

Prijava na e-novice

Pošlji prijatelju

 

Lifetrek

 

Pošlji prijatelju


Polja, označena z zvezdico (*), so obvezna.

Zapri zapri

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se