Povečaj velikost pisave Zmanjšaj velikost pisave  Natisni stran 
Prva stran / Dogaja se / Alpski vikend - Avantura na Vršiču

Alpski vikend - Avantura na Vršiču

1. 2. 2011 | Vršič | Vertigo

Drugi zimski Alpski vikend, ki se je odvijal 29. in 30. januarja na Vršiču, je za nami. V soboto in nedeljo smo si na snegu dali duška in se predvsem veliko naučili o uporabi gorniško alpinistične opreme in varnem gibanju v gorah pozimi.

Po zboru na Koči na gozdu, smo se razdelili v dve skupini. Ledno plezalna skupina je odšla proti Prisojniku plezat v slapove pod Hudičevim žlebom. Najprej smo skupaj preverili kakšna oprema sodi v nahrbtnik vsakega gornika, ki se pozimi odpravlja v gore. Kmalu smo stali pod slapovi opremljeni za ledno plezanje. Poudarek smo naredili na uporabi derez v ledu, se navadili na cepine v rokah ter prvič dobili tisti občutek v prstih, ko ti resnično ¨zanohta¨. Večina udeležencev je prvič stala na konicah derez in uporabljala cepine za ledno plezanje. Ko smo se naplezali, smo povadili tudi zaustavljanje s cepinom v primeru zdrsa. Turnosmučarska skupina pa je prav tako odšla pod Prisojnik, kjer so se spoznali z opremo za turno smučanje in ostalo, potrebno za zimsko udejstvovanje v gorah. Sledila je pravilna izbira smučine, osnove vzpenjanja s turnimi smučmi ter vzpon proti slapovom.  Ob spustu so se seznanili s pravilno tehniko smučanja izven urejenih smučišč.

Popoldansko dogajanje se je preselilo v okolico koče, kjer smo prikazali več načinov prereza snežne odeje, uporabljali lavinske žolne in se orientirali z GPS-om. Seveda pa ni manjkala pogostitev v našem Mountain Hardwear base camp šotoru, v katerem je kasneje potekala predstavitev novitet v ponudbi gorniše opreme. Sobotno dogajanje se je zaključilo s predavanjem o smučanju v Maroku ter o vzponu na Elbrus in Mont Blanc, prijetnem druženju in odlični večerji.

Nedeljo smo izkoristili za uporabo pridobljenga znanja iz prejšnjega dne. Pohodniki so se povzpeli na Mojstrovko, turni smučarji so se odpravili v Krnico ter smučali izpod Kriške stene. Ledni plezalci pa smo se odpravili v sotesko Mlačca ter se prizkusili v pravi vertikali.

Po opravljenih aktivnostih smo se ponovno zbrali v koči, strnili vtise in naredili kratek pregled vikenda. V veselje nam je bilo, da so gostje pridobili nova znanja in izkušnje, predvsem pa, da smo ponovno sklepali nova poznanstva ter se odlično zabavali.

Alpski vikend je popolnoma uspel.

2019_Movement

Rezervacija

Prijava na e-novice

Pošlji prijatelju

 

Lifetrek

 

Pošlji prijatelju


Polja, označena z zvezdico (*), so obvezna.

Zapri zapri

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se