Povečaj velikost pisave Zmanjšaj velikost pisave  Natisni stran 
Prva stran / Dogaja se / Lofoti Finale

Lofoti Finale

2. 4. 2013 | Lofoti, Norveška | Peter Jeromel

Zgodba o Lofotih se je začela, ko sva se lansko leto Aljaž Anderle in Peter Jeromel odpravila na srečanje lednih plezalcev. Obupno slabo vreme z obilico novega snega je v nama takoj vzbudilo idejo, da bi ta čaroben kraj pokazala tudi našim gostom in to s smučmi na nogah.

Po vseh peripetijah z letališči, pokvarjenimi letali, težavami s prtljago do tega, da smo zadnji hip pritekli na letalo za na sever, se mi je kamen odvalil od srca, ko sem na pomolu hotela Vestfjord v Svolvaerju po 16 urah potovanja ugasnil kombi in zadihal svež zrak, ki ga je veter pomešan s snežinkami prinašal naravnost s severnega tečaja.

V hotelu so nas prijazno počakali z večerjo, na dan pa so prišli plani za naslednje jutro, ki nas je prebudilo s debelimi snežinkami. Prva tura je bila, lahko bi rekli, spoznavna. Svež zrak, obilica novega snega, vzpenjanje čez zaledenela jezera in smučanje med brezami, ki smo ga seveda morali 2x ponoviti, so bila znamenja tega dne. Ko se je proti večeru nehalo snežiti, tik pred sončnim zahodom pa popolnoma zjasnilo, smo vedeli, da nas čakajo dobri dnevi...

Skupno pet dni brez oblaka je že pri nas redkost, kaj šele na Lofotih. Snežne razmere so bile sicer dobre, a precej nevarne, na kar naju je opozoril tudi lokalni ameriški gorski vodnik Seth, ko nama je pokazal več fotografij plazov in prigod iz preteklih dni iz prve roke.

Ob upoštevanju vseh preteklih izkušenj, znanja, upoštevanja varnostnih ukrepov in seveda malce pomoči od onega zgoraj, so se vse naše ture končale brez negativnih posledic. Vse kar smo prinesli ali odnesli – kakor se vzame, so bile vijuge na belih pobočjih in nasmehi na obrazih, ko smo pridrseli naravnost na plažo, nad nami so lebdeli prelepi ribji orli, med brezovimi debli pa so se smukali losi in nas opazovali z velikimi očmi. Nešteto fjordov, zalivov, idealnih smučarskih vrhov in tudi takih bolj plezalnih, neokrnjena narava, morje, ribiške barke, deviški sneg, prelepe vasice na koncu sveta z imenom A, peščene plaže in sončni zahodi….vse to so Lofoti.

Od sedmih dneh onkraj polarnega kroga smo opravili šest smučarskih tur, od tega pet v sončnem, jasnem vremenu, v skorajda idealnih smučarskih pogojih. Seveda je samoumevno, da nismo samo smučali, obiskali smo še slikovito ribiško vasico Henningvaer, peščeno plažo, na kateri smo uživali sončni zahod, Vikingški muzej v Borgu, ki je edinstven na svetu, kjer smo si seveda nadeli pravo vikingško opravo, Muzej WWWII v Svolvaerju in večerne sprehode po pomolih in med ribiškimi barkami. Moja skrita želja, da bi ugledali še Auroro borealis, je za letos ostala neizpolnjena, kar je tudi prav. Vedno mora nekaj ostati za drugo leto.

Glede na dolgo zimo, ki pri nas še kar traja, vas lahko povabim, da se že pred koncem leta z nami odpravite raziskovat Japonsko na smučeh ali v marcu 2014 ponovno lovit severni sij na Lofote.

 

Foto: Anja Peternelj in Aljaž Anderle

2019_Movement

Rezervacija

Prijava na e-novice

Pošlji prijatelju

 

Lifetrek

 

Pošlji prijatelju


Polja, označena z zvezdico (*), so obvezna.

Zapri zapri

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se