Povečaj velikost pisave Zmanjšaj velikost pisave  Natisni stran 
Prva stran / Dogaja se / Odprava na Elbrus

Odprava na Elbrus

24. 9. 2015 | Kavkaz | Žiga Šter

Uspešen vzpon naše celotne ekipe na vrh Elbrusa ter prvi polet Slovencev z jadralnim padalom.

Zadnja odprava v avgustu je bila tokrat zame nekaj novega. Kot vodnik sem na vrhu Elbrusa stal že 18krat in ideja o poletu z vrha je bila popolnoma nova zgodba in tudi velik izziv.

Skupina primorskih padalcev so se pridružili še trije udeleženci in imeli smo zanimivo ekipo.

Kot na vseh odpravah do sedaj smo se uspešno aklimatizirali do višine 4700m. Vreme je pokazalo zakaj je Elbrus tako mrzla gora. V zelo vetrovnih razmerah ter rahlem sneženju smo osvojili Pastuhove skale. Tu se je pokazalo, da brez vztrajnosti in dobre oprem lahko uspešen vzpon na vrh kaj hitro propade.

Nato je bilo potrebno čakati na dobre vremenske razmere, saj je za uspešno letenje potrebna dobra vidljivost ter minimalen veter na vrhu. Za Elbrus je ta verjetnost zelo majhna. Ampak kdor čaka dočaka pravijo, oziroma nekateri imajo res srečo. Po dveh dneh čakanja, vreme kot naročeno in uspešno smo se povzpeli na vrh.

Na taki višini je bilo za padalce kar nekaj dela in neznak. Vendar so vsi tije uspešno odleteli z vrha ter po 40 minutah pristali v dolini. Ostali pa smo se peš odpravili do Sodčkov. Kjer smo se v popoldanski urah srečali z našimi letalci.

 

 

 

2019_Movement

Rezervacija

Prijava na e-novice

Pošlji prijatelju

 

Lifetrek

 

Pošlji prijatelju


Polja, označena z zvezdico (*), so obvezna.

Zapri zapri

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se