Povečaj velikost pisave Zmanjšaj velikost pisave  Natisni stran 
Prva stran / Dogaja se / Tečaj turnega smučanja

Tečaj turnega smučanja

24. 1. 2012 | Avstrija | Peter

Pet se nas je odpravilo na tečaj turnega smučanja. Avstrija je v tem času, ko Slovenijo pesti pomanjkanje snega, prava destincija. Zima nas tam čaka na vsakem koraku.

Tik pred začetkom smučanjaPršičProjekt Trening dela z lavinsklimi žolnamiNajdena žolnaIzkopavanjePreizkus snežne oddeje - Norveška metodaPogled na naše smučine

S sobotno uvodno turo smo se ogreli, spoznali opremo in se naučili delati z lavinskimi žolnami. Osvojili smo nekaj osnovnih elementov vzpenjanja na turnih smučeh in tudi smučanja. Ker v Avstriji vsak dan sneži, nas je, preden smo se lahko sprostili ob okusni večerji, čakal še projekt "ketne". Zimprovizirati sem moral verige, ker sem seveda lansko jesen kupil premajhne in jih do sobotnega večera še nisem uporabil. V topli koči pa je bilo vse to hitro pozabljeno.

Nedeljsko jutro nas je zopet pričakalo z rahlim sneženjem, a nas to ni motilo, naredilo smo vse potrebno za začetek ture: namestili turne pse, preverili delovanje lavinskih žoln in se na primernem kraju naučili še prereza snežne oddeje in snežnega profila. Bolj kot smo se bližali vrhu, lepše je postajalo vreme. Na grebenu nas je pričakalo sonce in nas spremljalo ves čas spusta nazaj do koče.

Popoldan nas je čakalo še utrjevanje v iskanju z lavinskimi žolnami, po večerji pa predavanje o nevarnostih v gorah pozimi.

Ponedeljek je bil drugačen kot ponavadi. Namesto službene pisarne nas je čakala lepa tura, sonce in obilo pršiča. Za zadnji dan sem prihranil smučarsko najlepšo turo, kjer smo ponovili vse naučeno znanje preteklih dni. Spust je bil, kot se reče 1A, tako da smo se za zakjluček še enkrat povzpeli na pobočja nad kočo in vrskaje odsmučali do avta.

Napredek gostov je bil vsak dan večji, prav tako znanje smučanja in uporabe turnosmučarske opreme. Gostje bodo lahko naučeno zanje s pridom pridobili pri svojih naslednjih turah in vsi smo si bili edini v mnenju, da je takšen tečaj pod vodstvom gorskega vodnika najboljša pot za prve korake po belih smučinah.

2019_Movement

Rezervacija

Prijava na e-novice

Pošlji prijatelju

 

Lifetrek

 

Pošlji prijatelju


Polja, označena z zvezdico (*), so obvezna.

Zapri zapri

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se